Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Ανώνυμοι Αλληλέγγυοι Αλκοολικοί και η Ιστορία τους

Πρωτεργάτες των ομάδων ήταν δύο άντρες, ο ένας επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη κι ο άλλος ένας ντόπιος ιατρός στο Άκρον στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1935. Ο Μπιλ κι ο Μπομπ είχαν πρόβλημα με το οινόπνευμα και παρατήρησαν στις κοινές προσπάθειες τους πως η ικανότητα να παραμένουν νηφάλιοι είχε άμεση σχέση με τη βοήθεια και την ενθάρρυνση που έδιναν σε άλλους αλκοολικούς (KURTZ, 1979)*.

Τη δική μας ομάδα ενέπνευσε και στήριξε για πολλά χρόνια ο Δρ. Αχιλλέας Κρυστάλλης ψυχίατρος και τότε διευθυντής του 18 ΑΝΩ των αλκοολικών στο ΨΝΑ. Μας ενστάλαξε την ελπίδα και την πίστη που χρειάζεται για ένα νέο τρόπο ζωής χωρίς αλκοόλ, με γαλήνη και αξιοπρέπεια.

Η ομάδα μας αποτελεί μέρος του προγράμματος απεξάρτησης από το αλκοόλ του ΨΝΑ.

Σπαταλήσαμε χρόνια προσπαθώντας να σωθούμε μόνοι μας από το αλκοόλ με ημίμετρα κι αποτύχαμε γιατί το οινόπνευμα είναι πανούργο, απατηλό, ισχυρό.

Ακολουθώντας το πρόγραμμα των 12 βημάτων πιστά, αποκτήσαμε ένα πνευματικό ξύπνημα κι υιοθετήσαμε ένα νέο τρόπο ζωής, που απαιτεί συνέπεια κι ειλικρίνεια.

Το μόνο προαπαιτούμενο για να λάβεις μέρος σε μία συγκέντρωση είναι να μην έχεις πιει τίποτα εκείνη τη μέρα. Αυτό ελέγχουμε με αλκοτέστ. Προϋπόθεση για την ένταξη στην ομάδα είναι να έρθεις σε επαφή με το Συμβουλευτικό Σταθμό της Μονάδας Απεξάρτησης από το αλκοόλ του ΨΝΑ, προκειμένου να προηγηθεί μία διερευνητική συνάντηση με ένα γιατρό της μονάδας.
Μη φοβάσαι να κάνεις την προσπάθεια μαζί μας. Δε μας ενδιαφέρει ποιος ήσουν, πόσο έπινες παρά μόνο τι θέλεις να κάνεις με το πρόβλημά σου τώρα και πώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε.
Ό, τι λέμε στην ομάδα δεν το συζητάμε παραέξω. Εδώ όλοι καταθέτουμε την ψυχή μας και πρέπει να αισθανόμαστε την απόλυτη ασφάλεια που εξασφαλίζει η ανωνυμία κι η πλήρης εχεμύθεια.
 

Τηλέφωνο για επικοινωνία με μέλος τις ομάδας  6948430140